tisdag, januari 15, 2008

Omid Djalili

Om du vil få med deg litt oppdatert stand up med en herlig kulturell bakgrunn (iranian stand up comedy) skal du definitivt se Omid Djalili. Brilliant og herlig løssluppen!

"All I've ever wanted to do is to bring world peace through stand-up comedy... and now that I've done that, I can concentrate on my new BBC ONE comedy series."

En liten favoritt så langt:


Youtube, - tv for og av alle

Youtube er utrolig bra. Hvor finner du ellers slike mengder av rörende bilder på et sted? Hvor finner du helt crazy parkour videoer fra Paris sammen med det seneste Ut i Vår Hage? Eller videoen med som var satt sammen av han som hadde tatt et bilde av seg selv hver eneste dag i tre år?

Jeg har selv videoer på Youtube som jeg har tatt med min kameratelefon. Kvaliteten på disse er medioker, men du ser hva innholdet er. Du ser at jeg er i Dalarna for å feire midtsommer eller i Knarvik i julen. Når alt kommer til alt er det det som betyr noe for dem som skal se det.

Det er ikke bare firmaet Yotube som gjör dette til en bra tjeneste. Det er snarere mediumet i seg. Samt blandingen av at alle har en raskere og raskere oppkobling hjemme og at kameratelefoner nå er standard. Alle kan filme og ta bilder. Og mange gjör det. Spörsmålet er bare hvor man skal dele sine snutter så at flest mulig ser dem. En liten stund for to-tre år siden var det Google Video, men så kjörte Youtube forbi. Det ble siden kjöpt opp av Google for en milliard USD.

Snart kommer Joost....

TV industrien holder på å forandres fra grunnen og jeg liker det jeg ser.

fredag, januari 11, 2008

Hver dag leser jeg ganske mye...

Hver dag leser jeg ganske mye informasjon. Hver dag leser jeg ganske mange artikler.

Mer og mer av det har blitt blogger som andre privatpersoner holder oppdagert og alt blir mikset i RSS leseren Google reader. Her får jeg direkte på min pc eller i min mobil innhold fra mange private blogger med ulikt innehold, samt flere aviser og mediehus som jeg syns er bra.

Det er ganske fascinerende å bli stilt ovenfor så mye informasjon og en av de observasjoner jeg har gjort meg er hvor like artikler skrivet avisjournalister og bloggende privatperson. Ja, ja, det finns selvsagt mengder av artikler der dette ikke er tillfellet, men min erfaring er at det er veldig mange tillfeller at både journalister og bloggere tangerer hverandre. Begge skriver de sine personlige meninger ut fra sin erfaringer og deler sine synspunkter på ett visst tema.

Det finns også mange tillfeller der en journalist skilller seg markant fra en blogger. En journalist har flere timer på seg å gjøre research, intervjue de rette personene, få sitater og annen informasjon fra flere uavhengige kilder eller være på en pressekonferanse eller annen live event der det skjer. Men i mitt vanlige mediekonsum... utgjør det i dag en liten del.


Jeg antar at det er derfor jeg skriver. Fordi når jeg sidestiller en artikkel lest av "hvem som helst" på en blog (som jeg jo har valgt ut selv) og en artikkel fra Aftenposten, DN eller SVD, så ser jeg ikke forskjell. Og i mange tilfeller er det heller ikke forskjeller. Med andre ord kan hvem som helt i verden ha min blog sidestilt med andre nyheter og gjøre akkurat den samme sammenligningen.


Nå har jeg såpass selvinnsikt at jeg vet at min skrivekunnskaper ikke er av ypperste klasse, men faen heller, jeg har sett ganske mye dårlige artikler ute i verden. Det er det jeg skriver om som til syvende og sist betyr noe.


Jeg synes det er en fascinerende tanke.

torsdag, januari 10, 2008

Om politikk, krig og fred og sånn

Jeg fölger ganske godt med på valget i USA. Det vil si primärvalget i USA. Det har jeg gjort hel siden jeg leste om Barack Obama for over et år siden. Nå når Hillary Clinton er med i det samme valget tror jeg at dette kan bli en av de mer histoiske valgene vi har sett fra USA: En kvinnelig representant og en med minoritetsbakgrunn gjör at det allerede er historisk og om nå Hillary blir den neste presidenten kommer USA garantert til å se mer av dennne fargede JFK.

Nå i disse USA-valgtider er det for meg en liten oppvekker å se hvor mye det interesserer meg mer enn norske og svenske valg har gjort i det siste. Når det er valg i mitt hjemland eller her i Sverige bruker jeg å fölge med på diskusjonene, men langt ifra med samme våkne interesse og nesten glöd.
Jeg misstenker at dette kommer fra den sterke kombinasjonen av utviklingen i verdenspolitikken det seneste desenium og dette, nå allerede smått histoiske valget. Det er lenge siden valg i norden har handlet om så viktige saker. Eller er det det? Er det ikke heller så at valget i USA i minst like stor grad er fascinerende for at det handler om den politiske superliga? At det handler om et lett oversiktlig, kanskje snart foreldet verdensbilde om er på vei til å forandres? Er jeg like interessert i alle de politiske sakene som diskuteres eller er det mer for de potensielle endringene den senere realpolitikken kan få til? Jeg må si det siste. Argumenter rundt sykehusreformer i USA, invandringspolitikken eller utfordringer med den kommende eldrebölge er mindre interessante. Eller, - det er ikke derfor jeg fölger valget. Innvandringspolitikken er selvsagt alltid interessant og desto mer relevant i USA nå for tiden og eldrebölgen er den samme utfordring som vi har her i Europa.

Glöden, derimot, den kommer fra the comeback kids. Jeg håper virkelig det er en glöd jeg og flere andre kan ta med seg inn i det neste valget vi selv er med på.

tisdag, januari 08, 2008

Om hva jeg kan og vil gjøre

Noen ord om hva en blog er for meg... og hvor denne bloggen er på vei, - om den er på vei noe sted, that is... :)
- Jammen er det herlig med navlebeskuing av og til?
 
For meg er denne bloggen tenkt å være et sted der jeg kan yttre meg om saker som opptar meg.
Alltså kommer du som leser få en subjektiv mening fra meg, en caucasian, trettiårig nordmann med en relativ god utdannelse, middels IQ, rødt hår og boende i en storby.
Det blir med andre ord sannsynligvis ikke politisk sprengstoff, men forhåpentligvis ikke så helt uinteressant heller.
 
Akkurat nå er jeg usikker på hvor det kommer til å bære av sted. Jeg har så langt skrevet
 
a. en liten snutt om miljø,
b. en, nei to artikler om GTD,
c. en om et interessant verktøy på nettet,
d. ganske mange små fotobloginnlegg og
e. en og annen generell kommentar om hva jeg gjør og lignende.
 
i fortsettelsen håper jeg at det blir litt mer om a, b, c, men jeg mistenker at jeg også kommer til å skrive om mange andre temaer som opptar meg.
Sannsynligvis mer om internett, politikk, media, business, kunst, kultur og the occassional svadamelding.
 
Jeg tror også jeg skal forsøke å holde meg borte fra å bare refererer direkte til de seneste artikler jeg har lest med en lite kommentar. Om jeg gjør det, skal jeg om ikke annet skrive noen setninger om hva jeg synes om artikkelens innhold. 
 
Og hvorfor gjør jeg dette? Fordi jeg kan.
 
:)

torsdag, januari 03, 2008

Hvor mye har du spart miljöet for den seneste tiden?

Det kommende året har jeg bestemt meg redusere CO2-utslipp som jeg er ansvarlig for gjennom å spare energi.

Det er fullt mulig at jeg har bodt for lenge i Sverige og blitt påvirket av at man alltid slår av lyset når man er på toalettet, men du skal väre ganske treig for ikke å ha oppfattet at å leve et mer miljöbevisst liv i 2008 er en av de viktigste felles oppgavene du som en del av et samfunn har dette året.

Det er likevel ganske stor forskjell på å vite det og å faktisk gjöre noe med det. Det har flere enn jeg også konkludert med. Det er derfor jeg har satt meg noen enkle små mål:

- Påvirke politikere og opinion.
Opinion: Hei!
Politikere: Litt usikker enda, men jeg skal nok komme på noe.

- Gå mer til jobben. Ettersom alternativet er t-bane, et fremkomstmiddel kjent (blant annet) for sin miljövennlige profil sparer jeg nok ikke så mye som om jeg hadde kjört egen bil eller buss, men å gå mer kan umulig väre negativt. Dessuten tar det meg bare 10 minutter ekstra hver dag.

- Ta toget i stedet for fly. Den totale besparingen er ganske enorm per reise. Så lenge jeg flyr i norden taper jeg heller ikke så mye tid samt får en mer behagelig reise på veien.

- Bruke mindre ström hjemme. Odd Sverre hadde kjöpt en genial dingseboms på Clas Ohlsson for det: En fjernstyring for alle strömkontakter. På den måten kan du enkelt styre strömforbruket på tv:er og pc:er som står i idle, lys på kjökkenet eller alle stikkontakter når du stikker hjemmefra.

- Kjöpe mer miljömerket og lokalt dyrkede råvarer. Det sier seg selv.

Det er min plan akkurat nå, så får vi se hvordan det har gått etter noen måneder.

Ettersom dette utvilsomt er den viktigste oppgaven vi står overfor i fremtiden: Hva skal du gjöre?

onsdag, januari 02, 2008

Godt nyttår!

Hei alle sammen!
Da har vi endelig kommet oss ut av juledvalen og er på vei till jobben igjen. Selv står jeg på tbanen på vei dit akkurat nå. Visst föles det herlig? :)

Min julefeiring har foregått i rolige former med familien. Vi har stort sett holdt oss innendörs på grunn av drittväret, men spörsmålet er om vi hadde gått mer ut om det hadde värt bedre. Nyttår var en bra fest i Täby (takk, Mia og Jonas!).

Jeg vil bare benytte anledningen til å önske alle godt nyttår og et lykke til i 2008!

De beste hilsener fra meg!

tisdag, januari 01, 2008

How do you manage your incoming email?

... from LinkedIn Q&A:

Question:
"I am writing an article on how to manage your email inbox. What are your top 10 methods for keeping order in your incoming email? Or do you know of existing writeups on this topic? "

My answer:
It's quite simple: I use David Allens GTD process to make executive decision based on each incomming mail.
Furthermore I manually handle all mail in projectfolders based on wether it is an ongoing project, an information item or a future item.

GTD (from http://en.wikipedia.org/wiki/Gtd#How_Does_GTD_Work.3F):

"When you process your inbox, follow a strict workflow:

Start at the top.
Deal with one item at a time.
Never put anything back into 'in'.

If an item requires action:
-Do it (if it takes less than two minutes), OR
-Delegate it, OR
-Defer it.

If an item does not require action:
-File it for reference, OR
-Throw it away, OR
-Incubate it for possible action later.

If it would take less than 2 minutes to do something, just do it immediately. Two minutes is a guideline, roughly the time it would take to defer the action formally."

I used to play around with different rules and flags i Outlook earlier, but my experience is that manually handling each email as any other incomming message which has to be decided on is just as or more efficient than having some other rule do it for you.

And, cleraring you inbox to zero this way is, seriously, no problem. Sort by subject and from and decide what to do on each matter. (Also see: http://www.davidco.com/blogs/kelly/archives/2007/11/digging_out_fro.html)