lördag, december 15, 2007

Få det gjort, get things done eller GTD

En gang i juni, tror jeg det var, kjöpte jeg boken "Få det gjort" av David Allen. Det var, er, en ganske tam tittel, men en tittel som appelerte til meg der og da. Jeg hadde alltid for mye å gjöre på jobben, jobbet alltid sent og kom veldig sjeldent hjem med fölelsen av at jeg hadde utfört det som var viktigst for meg og for selskapet under min tid på kontoret. Nå er det faktisk slik at det er veldig mye på mitt jobb som behöver min spesialkompetanse, men det er en annen historie.

For meg har det värt starten på noe ... helt nytt. Min opprinnelige tanke var noe i stil med at det ikke kan väre bare jeg som har disse problemer eller utfordringer hver eneste dag. Mitt mål med dagen er alltid å forsöke å ha mindre å gjöre når jeg drar fra en når jeg kom til jobben. - Halvparten av tiden når jeg ikke mitt mål.

Det tok meg noen dager å lese gjennom den og å forstå de viktigste prinsippene, men jeg holder fortsatt på å implementere det i min jobb og på fritiden.

Grunnprinsippet er veldig enkelt:
1. Du skal ha noen innbokser der du samler ting du skal gjöre.
2. Du må ha en prosess for å håntere disse tingene en og en på en effektiv måte
3. Du må kunne bryte ned hva du skal gjöre tll neste inkrementelle oppgave (ring Gunnar, ta med boken på jobben, skriv mai etc) og
4. Du må ha et system for å sortere og lagre disse oppgavene slik at du kan hente dem frem igjen når du trenger dem.

Det var poenger som appelerte til meg ettersom det så ut til å ha en holistisk tilnärming til oppgaver i hverdagslivet. Eller:Skal du först begynne å strukturere hva du skal gjöre og når, kan du like gjerne gjöre det for både jobb og fritid. Siden fant jeg ut at det var ikke bare jeg som hadde skjönt og lest dette. "Få det gjort" heter "get things done" på engelsk eller forkortet til "GTD". Akkurat den boken til David Allen står som en av de, om ikke den, mest solgte boken om personlig produktivitet i verden. Noen ganger skal man ha litt flaks når man handler.

Sjekk:
- www.davidco.com
- www.43folders.com
- www.lifehack,com
- ideamatt.blogspot.com

måndag, december 10, 2007

One brave excavator operator!


Norway
Originally uploaded by cbgrew
I just found this excellent pictures by cbgrew when surfing around on Flickr. I seem to be doing that a lot lately, -there is just so many good thing to see.

And since I am flying home to Norway in one and a half week, I ended up surfing on Bergen found this picture of a ... seamingly stupid act ... from somewhere not far from Fløyen.

An excellent picture in my eyes. The two dominant figures in the picture are nicely situated in the golden angle and behind them is a good overview of Bergen in the fall. It sort of gives you fjord, hills and high spirit of work in one picture.

See this and more at:
http://www.flickr.com/places/Norge/Hordaland+Fylke/Bergen

lördag, december 08, 2007

Chimos Vänner (Tellus): 20:45


Chimos Vänner (Tellus): 20:45
Originally uploaded by Erlend
I kveld har värt en perfekt frdag kveld. Chimos Vänner er et kulturkonsept som Chimo selv har satt igang for noen år siden. Hver förste fredag i måneden samler han poeter (som fröken x her, -jeg husker ikke navnet, men hun var fantastisk), filmskapere, skuespillere eller band for å fremföre sine greier for et publikum i Tellus kino ved Mittsommarkransen. Filmen var bra, hun på bildet var ordentlig bra og bandene var prikkene over iene. Om du legger på litt fredagssnakk og en etteröl har du det jeg har hatt i kveld: En perfekt fredag kveld.

Takk for det og god natt!

fredag, december 07, 2007

Om å snakke svensk og skrive norsk

Norsk å svensk er ganske like språk, egentlig. Det er lksom ikke "gesselschaft" for "sammfunn" (?), eller "have you bought a new hamster" for "har du kjöpt en ny hamster". Nej, det er mer "vad gjorde du i går?" Og "Hur mycket seglar du, egentligen?"

Forskjellen er disse små ord: "Tjena", "nalle", "försäljning", "hej kollikokk" etc. Problemet er at det ofte er disse svenskene henger seg opp i. Eller: De norske små ordene. Det er "vedlikehold" (et ord jeg ganske sikkert har fått 50 spörsmål om), "romjul", "rompetroll" og "anledning". Når det var 100 års markering av unionsopplösningen leste jeg litt interressant statistikk om spesiellt det siste ordet. Tydeligvis er 15 % av alle norske ord helt annerledes på norsk og svensk ("vedlikehold", "rumpetroll", "stresskoffert" og "romjul" er eksempel på det), men hele 10 % av ordene er de samme, men med ulik mening. Dette er ord som, nettopp, "rar", " rolig", "ler" og "kvarter". På svensk er disse "konstig", "lugn", "skrattar" (ler er å smile) og "kvart". Altså er det 25 av alle ord som svenskene har vanskelig for å forstå.

So why am I taking this up? Fordi jeg har hatt mye hodebry med å bestemme meg for hvilket språk jeg skal skrive på min blog. Alt har endret seg ettersom jeg ser nye målgrupper (foto, venner, nordmenn, svensker, andre utlendinger eller helt enkelt alle), men til slutt har det viktigeste blitt å bare ha en målgruppe. Og for å ha det må jeg oppdatere mitt innhold. Og ettersom min skriftlige svensk er hakket dårligere enn det engelske og norsk og svensk er så näre hverandre... Oppdaterer jeg mine poster på norsk.

Helt enkelt!

lördag, december 01, 2007

Google reader

OK. På tide å skrive noen ord om dette produktet.

- Jeg bruker det hele tiden.

Google Reader er selvsagt ikke noe mer annerledes enn en vanlig RSS feedreader, med ett unntak: Den ligger på weben. Dermed kan jeg bruke den hjemme, på jobben, på min telefon, hos en venn, når jeg luffer i Ukraina etc.

Gjennom å bruke Google Reader lösriver jeg meg totalt fra redaksjoner og blir i stand til å skape mitt eget bilde av virkeligheten. - Jeg kan selv velge hvilke stemmer jeg vil höre på og når jeg vil gjöre det.

Så hva kan jeg lese gjennom denne readern, egentlig?
Svaret er: Nesten alt.

Alt som har en RSS feed. Og det de fleste mer eller mindre seriöse siter har nå for tiden. Jeg har for eksempel flere personlige blogger, en og annen persons nypplagte bilder på flickr, BBC Europe, DI.SE, flere interessante blogger/forum for saker som jeg er interressert i og de mest sette videoer på Youtube. Tidligere hadde jeg også riksdekkende nyheter som Aftenposten, SVD og Dagbladet, men det gikk ganske fort opp for meg at

1. I mange av avisene kommer de samme historiene opp igjen bare skrevet av ulike jounalister og
2. Agurknytt (Britney Spears er mer ond enn Darth Vader) behöver jeg ikke samt
3. Store landsdekkende nyheter får jeg med meg uamsett gjennom löpseddler, fulsurf og bare almenne diskusjoner med mennesker.

Så om du selv föler at bruker litt for mye tid på fordöje nyheter på weben kan jeg virkelig anbefale dette produktet. Etter at du har plöjd gjennom 100 artiklelingresser og lest 4-5 stykker som virkelig interesserer deg vill du höyst sannsynligvis ikke ha behov for å stikke innom www.vg.no för du stenger ned for kvelden.

Japps: It's good!

Pröv det en uke så skjönner du.

Typ Gullmarksplan, 11:45


Typ Gullmarksplan, 11:45
Originally uploaded by Erlend
Etter en god kveld på Söder i går kveld våknet jeg opp i Anna sin leilighet i dag. Ettersom Nanna, Anna og en gjeng til har overtatt vår leiighet i helgen har jeg midlertidig overtatt Annas. Morgenen i dag ble brukt i brygge en espresso (takk Anna) og til å se på BBC WORLDs reiseprogram på min telefon. Jeg jobber jo ikke på Telenor for ingenting.

I går kjöpte jeg en ... notatblokk skulle man kanskje kalle det, som heter Moleskine (ganske kjent greie om du söker på nettet) og morgenen i dag ble også brukt til å notere saker som har blitt glemt den seneste tiden. Ettersom jeg har blitt en ivrig GTD hacker (også ganske kjent om du söker på i Wikipedia) forsöker jeg å pröve så mange ulike måter som mulig å jobbe med ... todolister, prosjekter, planer og generelle tanker. Da er det egentlig lite som slår papir.

Plan i dag: Handle og henge.
Ute er det grått og desember